Ministrul Sănătății anunță că urmează să fie distribuite pastile cu iodură de potasiu persoanelor eligibile

de: Elena Avramescu
28 03. 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că, în decursul acestei săptămâni, autorităţile de sănătate publică vor face campania de informare cu privire la utilizarea pastilelor de iodură de potasiu, iar de săptămâna viitoare acestea vor fi distribuite către toate persoanele eligibile.

Pastilele cu iodură de potasiu, distribuite în scurt timp în România

În decursul vizitei sale de la Ploieşti, ministrul Sănătăţii a ținut să declare că producerea şi distribuirea pastilelor de iodură de potasiu nu trebuie să „îngrijoreze” populaţia, deoarece decizia autorităţilor de a face astfel de demersuri este o problemă legată strict de situaţia actuală de la graniţa de nord a României.

„Există şi o memorie colectivă legată de incidentul întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să acţioneze rapid. (…) Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai ținut să completeze că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci numai în cazul unui incident despre care a spus că este „posibil, nu probabil”.

Cine va beneficiază de pastilele cu iodură

„Beneficiarii acestor pastile sunt, în special, copiii şi cetăţenii de până la 40 de ani. Dozajul este diferit în funcţie şi de grupa de vârstă. Şi, ca să nu existe probleme, am rotunjit cantităţile. Dacă cine trebuie să primească, să spunem, 3 pastile şi jumătate de familie, vor fi 4 pastile, ca să nu existe niciun fel de problemă”, a informat ministrul Sănătăţii.

Femeile însărcinate pot lua iodură de potasiu doar dacă au instrucţiuni clare în acest sens din partea autorităţilor de sănătate publică. De reținut faptul că tiroida femeii gravide acumulează iodul radioactiv mult mai rapid decât cea a altor adulţi, iar tiroida fătului este şi ea blocată atunci când iodura de potasiu este administrată mamei.

Antibiotice Iași a reușit să fabrice cantitatea necesară de iodură de potasiu, fiind vorba despre de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Conform necesarului realizat de către autorităţi, România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate.

„O să vedem dacă putem găsi o formulă prin intermediul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să le distribuie ei către medicii de familie. În HG care prevede modul de distribuire, responsabilităţi au şi prefecturile şi unităţile ISU. Într-un judeţ, în general, nu există mai mult de 300 de medici de familie. Planificarea şi organizarea distribuţiei se va întâmpla săptămâna viitoare.

Dacă Antibiotice Iaşi a reuşit în două săptămâni să le producă şi să le şi distribuie până la Direcţiile de Sănătate Publică, şi noi trebuie să facem acelaşi lucru încât să adoptăm legislaţia necesară şi să începem activitatea de distribuţie”, a mai spus Alexandru Rafila.